Partnerskab, Pilotprojekt og Plastsucces
Partnerskab om plastsucces i Vesthimmerland er afsluttet. Her kan du læse om pilotprojektet i Vester Hornum og om resultatet af vores partnerskab med Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling, Aalborg Universitet, Vesthimmerlands Kommune og Genplast i Farsø.
Opsamling og afslutning på projektet og partnerskabet
Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling Norddanmark har, som afslutning på projekterne og partnerskaberne, lavet nedenstående inspirationskatalog, artikel og video.
Inspirationskatalog med cirkulære projekter (katalog)
Caseartikel om cirkulært loop for genanvendelse af blød plast (artikel)
Afsluttende rapport om cirkulært loop for genanvendelse af blød plast (pdf)
TV2 Nord "Stig fra Genplast "Vores forretning er femdoblet på et år"
Beskrivelse af pilotprojektet i Vester Hornum
I samarbejde med forskellige aktører tilrettelagde Vesthimmerlands Forsyning et pilotprojekt med det formål at indsamle mere og fremme genanvendelsen af blød plast og tekstiler. Projektet løb fra januar 2019 til sommeren 2021.
Projektbeskrivelse: Vi vil undersøge om vi kan indsamle mere blød plast og tekstiler, hvis vi udleverer indsamlingsposer til borgerne. Samtidig skal projektet sikre en høj genanvendelsesprocent, en troværdig sporbarhed og et nordjysk løft i den grønne omstilling.
Samarbejdspartnere
Projektet er kommet i stand fordi Vesthimmerlands Forsyning samarbejder med Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark (NBE).
NBE er et nordjysk netværk med ambition om at sætte Nordjylland i front i den grønne omstilling. NBE styrker nordjyske virksomheders konkurrenceevne gennem en målrettet indsats for miljø- og energimæssig bæredygtighed. Som et offentlig-privat netværk bygger NBE bro mellem det private erhvervsliv, det offentlige og ikke mindst vidensinstitutioner.
Indsamling af data og resultat af spørgeskema
Dato |
Blød Plast |
Tekstil |
21. april 2020 |
350 kg. |
265 kg. |
11. februar 2020 |
187 kg. |
275 kg. |
26. november 2019 |
115 kg. |
65 kg. |
10. september 2019 |
Indvejning mangler |
Indvejning mangler |
25. juni 2019 |
70 kg. |
41 kg. |
23. april 2019 |
50 kg. |
100 kg. |
Indsamlede mængder på storskraldsruten S13 (Vester Hornum m.fl.)
Som du kan se af ovenstående skemaer, er mængderne steget markant (regnet fra den 25. juni og frem til den 21. april).
Blød plast er steget med 400%
Tekstiler er steget med 546%
Resultat af spørgeskema
Vi ønskede at opsamle viden undervejs i pilotprojektet, og valgte derfor at udsende et spørgeskema til borgerne i Vester Hornum.
Her er et par nedslag fra rapporten:
- Fortæl os, hvorfor du valgte at deltage i projektet:
90% svarer at de gerne vil være med til at øge genanvendelsesprocenten
- Fortæl os, hvad dine største udfordringer har været ved at sortere blød plast:
57% svarer at de nogen gange er i tvivl om, hvor rent den bløde plast skal være
- Har du idéer eller kommentarer, som du synes, vi skal have med i vores evaluering af projektet?
"Fedt med et projekt som dette. Det har været en øjenåbner for hvor meget blød plast der egentlig er i vores husstand"
Nordjyske medlemmer af Folketinget på besøg
Må ambitionerne være højere end klimaplanen tillader?
98% genanvendelse og en stigning på 400% af den indsamlede bløde plast. Det var resultatet af et forsøgsprojekt i den lille landsby Vester Hornum i Vesthimmerland.
En succeshistorie der måske aldrig bliver til mere på grund af regeringens ønske om at ensrette affaldssorteringen i hele landet.
Til at belyse ovenstående, var de nordjyske folketingsmedlemmer inviteret til inspiration og debat hos Vesthimmerlands Forsyning i Løgstør. Folketingsmedlemmerne blev blandt andet præsenteret for projektet i Vester Hornum og der blev talt om vigtigheden i at give kommunerne frihed til at skabe lokale ordninger og innovative løsninger.
Sorteringsglæde i Vesthimmerland
I Vesthimmerlands kommune har borgere siden 1. januar 2016 haft mulighed for at aflevere blød plast til storskraldsordningen (det har de stadig - men det er der mange, der ikke er klar over). Den fornyede fokus på den bløde plast opstod, da Vesthimmerlands Forsyning i 2019 indgik et samarbejde med Vesthimmerlands Kommune, Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling Norddanmark, AAU og Genplast en lokal virksomhed i Farsø, der bearbejder plastaffald til granulat. Formålet med forsøgsprojektet var at undersøge, om der med en informationskampagne kunne indsamles mere blød plast, hvis der blev udleveret indsamlingsposer til borgerne. Samtidig skulle der være fokus på at sikre en høj genanvendelsesprocent, en troværdig sporbarhed og et nordjysk løft i den grønne omstilling.
Plads til lokale ordninger
De fremmødte folketingsmedlemmer anerkendte det flotte resultat. Marie Bjerre (V) fastslog, at det ikke var hensigten med loven, at der skulle sættes begrænsninger i forhold til hvor godt man som kommune må agere. Flere politikere påpegede, at det havde været et vigtigt punkt i klimaplanen at give kommunerne mulighed for at lave lokale ordninger.
Men det er ikke sådan bestyrelsesformand Jens Lauritzen og Morten Aaby Nielsen, direktør for Vesthimmerlands Forsyning læser udkastet til en ny affaldsbekendtgørelse. De mener, at barren er sat for lav i bekendtgørelsen, og der skal være plads til at gøre det bedre end bare at indsamle al plast under et, som udkastet til affaldsbekendtgørelsen lige nu dikterer.
Til det siger Flemming Møller Mortensen (S)
”Jeg er blevet bekræftet i, at vi politisk er på rette vej, men vi er også blevet sparket lidt i bagen, og har fået at vide, at vi skal passe på med ikke at gøre det for stramt, for der skal netop være mulighed for at gøre det endnu bedre end de andre”.
To fromme ønsker
Vesthimmerlands Forsyning håber på, at debatten med folketingsmedlemmerne har skabt en ny dialog om, hvilken frihed kommunerne/affaldsselskaberne fremadrettet skal have og opfordrer politikerne til at handle på disse to budskaber:
- Der skal være plads til individuelle ordninger og samarbejde med lokale virksomheder i den kommende bekendtgørelse og affaldsplan
- Vesthimmerlands Forsyning siger stort JA til klimaaftalens mål om indsamling af flere fraktioner, men tidsfristen er helt urealistisk
Vi havde selvfølgelig inviteret pressen til at være med
Herunder har vi samlet de artikler og indslag, der blev bragt i medierne i forbindelse med vores inspirations- og debatdag med de nordjyske folketingsmedlemmer.
Det bæredygtige Nordjylland
I forbindelse med udgivelsen af “Det bæredygtige Nordjylland” (tillæg til Nordjyske) er der lavet et indlæg om os og et af vores projekter.
Projektet er et godt eksempel på, at vi ofte er ét skridt foran myndighedernes krav, når det gælder den miljømæssige effekt af vores aktiviteter.
Læs artiklen her "Det bæredygtige Nordjylland" - vi er nævnt på side 2.
Eksempler på blød plast fra husholdningen
Blød plast er plastikfolier, der kan strækkes, og som du kan stikke en finger igennem. Det er f.eks. plastfolien omkring vatrondeller, toiletpapir, køkkenrulle, bleer, hygiejnebind osv. Det er også stort emballageplast, som f.eks. det der er rundt om nye møbler. Derudover er blød plast også bæreposer, fryseposer, rugbrødsposerne og de tynde frugtposer.
Eksempler på tekstiler fra husholdningen
Alle former for tekstiler må afleveres her. For eksempel slidte bukser, forvaskede klude, hullede strømper, ødelagte sko, bælter og tasker. Gamle gardiner, dynebetræk, duge og lignende må også afleveres her.
Du må aflevere både brugbare og ikke-brugbare tekstiler. Vores aftager sørger for at sortere det op, således at alt det brugbare sendes til nødhjælp og direkte genbrug. Hvorimod alle de ødelagte tekstiler sendes til fabrikker, der trevler det op til genanvendelse i industrien.
Du må stadig gerne aflevere brugbare tekstiler i din foretrukne genbrugsbutik - og eksempelvis blot nøjes med at sortere det ikke-brugbare fra til storskrald.